Kan du berätta lite om din bakgrund och din väg till den position du har idag?
Jag började som elkonsult efter skolan och jobbade där några år. Jag var fast besluten att inte arbeta med min pappa, som drev ett installations- och automationsföretag, men under en lågkonjunktur halkade jag in där ändå. Jag växlade över till att jobba enbart med automatik, från ventilation i vanliga bostäder och kontor till kylsystem, värmepumpar och reningsverk. Till slut arbetade vi bara med den typen av projekt.
Jag tog över min pappas bolag och drev det fram till 2021, då jag fick frågan om att sälja till ASB. Därefter kliv jag åt sidan från det operativa arbetet och började i stället fokusera på kvalitet och arbetsmiljö för hela ASB, samtidigt som jag driver utvecklingsprojekt och utvecklar ett nytt affärsben. Automation har varit en stor del av mitt liv, och det är det fortfarande, men nu får jag även inspiration från något nytt.
Hur hamnade du i den här branschen?
Jag halkade in i branschen genom min pappas företag och min erfarenhet som elkonsult och inom automation.
Hur upplever du jämställdheten i branschen?
Jag har varit VD under många år och är förvånad över hur få kvinnor som söker till oss – faktiskt inte en enda genom åren. Det vore så roligt med en bättre blandning. Jag tror att kvinnor ofta är lite försiktigare och vill ha mer erfarenhet och kunskap innan vi tar steget.
Hur kan vi locka fler personer till vår bransch?
Jag tror på synlighet och att informera om att branschen inte är så komplicerad som man tror. Vi behöver helt enkelt tala om att vi finns.
VA- och byggbranschen ligger lågt vad gäller jämställdhet. Vad tror du det beror på?
Det handlar nog mycket om gamla föreställningar. Det är en mansdominerad bransch som uppfattas som tung med ”machokultur”. Många tror att det är smutsigt och äckligt, men det finns så mycket mer bakom kulisserna.
Vad ser du som de största utmaningarna för att uppnå jämställdhet inom VA-branschen?
Utmaningen ligger i att få ut budskapet om att det finns så mycket mer i branschen än vad folk tror. Vi måste också få fler kvinnor att välja tekniska utbildningar och tro mer på sin egen förmåga. Jag har träffat många kvinnor som säger ”teknik kan jag inte”, men de hanterar allt tekniskt i hemmet, så det handlar om att ändra sitt mindset. Det finns stora möjligheter för utveckling i branschen.
Hur kan vi främja en kultur av inkludering och respekt inom VA-branschen?
Vi måste vara öppna och ta vara på allas olika kompetenser, samarbeta och hjälpas åt. Det är viktigt med blandning i team, så att vi inte bara har ”ja-sägare”. Genom att blanda män och kvinnor får vi bättre gruppdynamik.
Vi har flera samarbeten med skolor och studenter – vad vill du säga till dem som överväger att välja VA som yrkesbana?
Ta chansen! Det är en bransch full av utvecklingsmöjligheter. Visst, det kan vara utmanande, men det är också väldigt lärorikt. Det finns ett stort behov av att rusta upp anläggningar i framtiden, och det kommer finnas jobb i lång tid framöver.
Vad motiverar dig i ditt arbete?
Det som motiverar mig är variationen i projekten och att man lär sig något nytt nästan varje dag. Man möter olika människor, tekniker, produkter och anläggningar – inget projekt är det andra likt.
Varför anser du att jämställdhet är viktigt inom VA-branschen?
Jämställdhet är viktigt för att skapa en bra blandning av olika kompetenser, vilket i sin tur skapar en stark gruppdynamik.
Hur ser du på ledarskapets roll när det gäller att främja jämställdhet?
Ledarskapet måste lyfta fram de olika potentialer som finns i varje person och ge de anställda rätt verktyg och förutsättningar för att lyckas. Det handlar om att skapa en inkluderande arbetsplats.
Om du hade möjlighet att förändra en sak i VA-branschen för att förbättra jämställdheten, vad skulle det vara?
Jag skulle vilja minska rädslan för okunskap. Om man är tillräckligt intresserad lär man sig yrket. Det handlar om att våga ta steget.
Har du några förhoppningar gällande jämställdhet och hållbarhet i framtiden för VA-branschen?
Jag hoppas att vi kan locka fler kvinnor till branschen. Det är ingen speciell kunskap som krävs, vem som helst kan lära sig det här. Det är bara så att fler kvinnor har valt andra områden som bygg, men inom el är det få kvinnor som söker sig till exempelvis el-konsultyrket.
Vilket råd skulle du ge till unga kvinnor som överväger en karriär inom VA-branschen?
Mitt råd: Våga satsa! Det är en spännande och utvecklande bransch med stora framtidsmöjligheter. Det är ett stabilt och vardagligt jobb med mycket potential.