2024-09-19

Uniwater vill vara en katalysator för hållbarhet inom vatten och avlopp

Uniwaters hållbarhetsarbete fungerar som en guide i det dagliga arbetet för de 18 dotterbolagen. Övergripande mål är att bli branschledande på hållbarhet.

Hållbarhetsarbetet utgår från en koncerngemensam strategi samt tre ekologiska- och tre sociala hållbarhetsmål: energireducering, minskad klimatpåverkan, ökad cirkularitet, ökad jämställdhet, ökad medarbetarnöjdhet samt ökad kompetensutveckling.

– Många av Uniwaters medarbetare brinner för de här frågorna. Att jobba med hållbarhet är en högprioriterad aktivitet för oss, säger Carolina Jaworski, hållbarhetsansvarig på Uniwater.

Tillgång till rent vatten är en grundförutsättning för allt levande på jorden och därmed också för människors hälsa. Kärnan i Uniwaters arbete är att bidra till rent vatten och sanitet i samhället genom hållbar vatteninfrastruktur. Genom specialisterna i de 18 dotterbolagen utvecklar Uniwater framtidens lösningar för vatteninfrastruktur för alla delar av vattnets kretslopp i samhället.

– Vi är stolta över att så konkret kunna bidra till hållbar utveckling kopplat till det globala målet rent vatten och sanitet och Agenda 2030 i stort, säger Carolina Jaworski.

Rent konkret finns det flera områden där Uniwater kan bidra och redan idag gör skillnad :

  • Minska energiförbrukningen VA-anläggningar som pumpstationer, vattenverk och reningsverk för att bidra till klimatneutral kommunal VA.
  • Renovera och förlänga livslängd på VA-nätet – genom tjänster som anborrning och blockering
  • Produktutveckling, till exempel pumpstationer med lägre klimatavtryck, produkter med spårbarhet och mindre utsläpp
  • Samordning av transporter och leveranser
  • Omställning till cirkulär ekonomi – skala upp uthyrning, renovering, återvinning, återbruk av material.
  • Göra VA-branschen mer jämställd

Utökad rapportering av hela i hela värdekedjan

2023 började Uniwater att genomföra mätningar av scope 3 i koncernens hållbarhetsarbete. Det innebär att de utsläpp av växthusgaser som sker utanför Uniwater-bolagens direkta kontroll och verksamhet ska inkluderas i hållbarhetsrapporteringen. Det kan exempelvis gälla utsläpp kopplade till leverantörer eller till kunders användning av produkter.

– Att samarbeta med kunder och leverantörer om hållbarhet och klimatomställning ser jag som ett av våra stora utvecklingsområden framåt för att aktivt minska utsläppen i hela värdekedjan, säger Carolina Jaworski.

Ökande krav på rapportering med CSRD

Det nya EU-direktivet för hållbarhetsrapportering Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD innebär ökade krav på hållbarhetsrapportering för koncernen. Uniwater som grupp omfattas av detta regelverk från och med 2025.

– CSRD kommer att aktivera scope 3 i ännu större omfattning. Det här är fortfarande ganska nytt för oss men detaljkunskapen om CSRD bygger vi nu upp tillsammans med våra bolag, leverantörer, samarbetspartners och kunder, säger Carolina Jaworski.

Hållbarhet gäller inte bara Uniwaters tre ekologiska mål; energireducering, minskad
klimatpåverkan och ökad cirkularitet på material. Även sociala mål som ökad jämställdhet,
ökad medarbetarnöjdhet och kompetensutveckling inkluderas i Uniwaters hållbarhetsarbete.

– Vi verkar ju i en ganska traditionell mansdominerad bransch med samma utmaningar som byggbranschen. Så vi strävar efter att rekrytera bredare. Inte bara fler kvinnor, utan breddad rekrytering generellt, säger Carolina Jaworski.

Jämställdhetsarbetet bedrivs bland annat genom lönekartläggningar, att en Uniwater-representant är med i ledningsgruppen för YH-utbildningen “VA-ingenjör”, och genom deltagande på mässor och högskolor för att visa på de många karriärmöjligheterna inom branschen.

Goda exempel

I Uniwaters hållbarhetsrapport för 2023 finns flera konkreta exempel där dotterbolagens hållbarhetsarbete varit särskilt framgångsrikt. Ett sådant går att finna hos Ibeco, en av de ledande leverantörerna och distributörerna av VA och VVS-produkter i Sverige. Företaget har ett omfattande sortiment med produkter som de hyr ut, bland annat pumpar och schaktskydd.

– Det är ett typiskt cirkulärt erbjudande som uppskattas av många kunder för att de kan tas in i hela projektgenomförande. Man kanske ser att på pumparna behövs löpande medan schaktskydd kanske bara ska användas i två månader. Kunden slipper dessutom ta ansvar för lagerhållning eller service av pumparna. De kunder som hyr på projektbasis uppskattar detta erbjudande. Kunden får det de behöver när de behöver det. Det är både lönsamt och cirkulärt i samma lösning, säger Carolina Jaworski.

Det råder i dag samstämmighet om att hela Sveriges vatteninfrastruktur behöver rustas upp. Men för att genomföra det gigantiska projektet behövs hållbara arbetssätt. Uniwaters dotterbolag inom affärsområde Solutions tillämpar en metod för renovering av trycksatta rör som är skonsam för miljön. Med de traditionella metoderna tvingades man stänga av vattenflödet och kanske till och med kapa hela röret. I samband med det tömdes allt vatten och transporterades bort.

– Denna smarta metod kallad anborrning innebär i stället att en omledning görs på röret vilket gör att det kan servas medan det är i drift. Metoden ger en bra kundupplevelse, och den innebär också mindre belastning på miljön, säger Carolina Jaworski.

Ett tredje exempel på Uniwaters hållbarhetsarbete finns hos dotterbolaget Norvatek.

– Där har vi gjort en satsning på att skapa pumpstationer med lägre klimatavtryck. Det handlar om materialval, standardisering i design och produktion, samt hur de inreds och driftas för optimerad energiförbrukning, Genom medvetna val i den tekniska specen av pumpstationer kan en kommun minska utsläppen från VA. Med tanke på hur många pumpstationer som behöver bytas ut eller renoveras i Sverige så kan det göra stor skillnad, säger Carolina Jaworski.

För mer information, kontakta

Carolina Jaworski
Hållbarhetsansvarig

carolina.jaworski@uniwater.se