2024-08-15

Relining – attraktiv metod för renovering av vatteninfrastruktur

Att byta ut en gammal pumpstation kan vara både kostsamt och miljöbelastande. Det kräver schaktning, transport, kassering och återfyllning av material. Men det finns ett smartare sätt att renovera en brunn – genom relining. Uniwaters dotterbolag Rostfria VA-system erbjuder denna smarta metod, som lockar allt fler kunder. Metoden är också en del av Uniwaterbolaget Lauridsens erbjudande, men där handlar det om vattenledningar.

Det finns cirka 20 000 större pumpstationer i Sverige och det råder ett stort underhållsbehov. Precis som övrig infrastruktur för vatten och avlopp med ledningsnät, vatten- och reningsverk har många pumpstationer nått sin tekniska livslängd och behöver uppgraderas. I takt med ökat fokus på hållbarhet och klimatanpassningar i samhället ökar intresset inom bygg och anläggning för att renovera som alternativ till att riva, kassera och bygga nytt.

Att renovera i stället för att bygga nytt har flera fördelar, särskilt när det kommer till miljöbelastning, men också för kostnadseffektivitet. En kommun eller fastighetsägare som vill renovera en pumpstation har tre alternativ. Ett alternativ är att schakta och byta ut brunnen, ett annat tillvägagångssätt är att behålla pumpstationens skal och sätta in nytt inkrom. Med relining, det tredje alternativet, får man en helt ny pumpstation utan att ens behöva gräva. Metoden innebär att man sänker ner en ny rostfri brunn i den befintliga brunnen och kopplar anslutningarna inifrån. Detta sparar material, transport och schaktning.

Martin Evertsson, affärsområdeschef Uniwater Flow

Martin Evertsson, affärsområdeschef för Uniwater Flow, har lång erfarenhet inom pumpstationstillverkning, och han ser relining som ett gott exempel på en hållbar lösning.

Med relining kan vi förlänga livet och värdet på pumpstationer. Metoden är snabb, effektiv och har mindre miljöpåverkan än andra alternativ.”

Martin Evertsson, affärsområdeschef Uniwater Flow

Ökat intresse från kunder och bransch

Intresse och efterfrågan på relining har ökat de senaste åren, och utgör idag 10 % av Rostfrias VAs ordrar. Kunderna finns inom hela Sverige och det har även börjat komma förfrågningar från kommuner i Norge, som har fått upp ögonen för metoden.

Relining görs även av vattenrör då gamla eller skadade ledningar kan renoveras, i stället för grävas upp och bytas ut i sin helhet. Uniwater-bolaget Lauridsen Rörteknik i Danmark arrangerar löpande kurser i denna teknik för VA-tekniker i denna effektiva teknik.

Kurs i relining av vattenrör hos Lauridsen Rörteknik i Varde, Danmark

Läs mer om relining och Rostfria VA: Byte av pumpsump – Rostfria VA-System

Läs mer om Lauridsen Rörteknik https://www.lrt.dk/