2025-03-03

Intervju med Cecilia Thorsell – Möt kvinnorna som har valt en framtidsbransch

Med rötter i vattenindustrin och erfarenhet från konsultvärlden är Cecilia Thorsell en stark drivkraft inom hållbara och tekniska lösningar för vatteninfrastruktur. Som projektledare på Uniwaterbolaget Dala Kommunalteknik arbetar hon för att skapa värde för både kunder och samhälle.

Berätta om din bakgrund och din väg till den position du har idag

Jag är född och uppvuxen i Borlänge och växte upp i branschen, eftersom mina föräldrar startade Dala Teknik 1988. När jag började arbeta där var vi bara sex personer, och jag har alltid haft en ”allt i allo”-roll och gjort lite av varje. Arbetsuppgifterna har varierat mycket under åren, och jag har fått en bra helhetsbild av verksamheten.

Hur hamnade du i den här branschen?

Jag hade egentligen ingen tanke på att jobba i företaget från början. Jag pluggade industriell ekonomi och sommarjobbade på företaget, men det var inte planerat att jag skulle stanna. Efter några år började det kännas naturligt att arbeta i familjeföretaget, och efter att ha jobbat inom konsultbranschen ett tag, kom jag tillbaka. Ju längre jag varit i branschen, desto roligare har det blivit. Med mer erfarenhet kan man verkligen hjälpa kunderna bättre, och det finns alltid nya utmaningar att lära sig av.

Hur kan vi locka fler personer till vår bransch?

Problemet är att VA-branschen är ganska osynlig. Många tar vattnet för givet och tänker inte på var det kommer ifrån eller hur systemet fungerar. Idag är frågor kring el och energi stora, men vatteninfrastrukturen står inför liknande utmaningar. Vi måste öka synligheten för branschen och få folk att förstå att vi står inför ett stort investeringsbehov, särskilt med tanke på nya miljökrav och IT-säkerhetsutmaningar. Det finns många områden att jobba med inom branschen.

Ett annat problem är att utbildningar som täcker VA-frågor ofta är breda och inkluderar ämnen som inte alla är intresserade av, som exempelvis vägar. Det skulle vara mer attraktivt att skapa smalare utbildningar med fokus på VA, vilket skulle göra det lättare att locka personer som verkligen vill jobba inom just detta område.

VA och byggbranschen ligger lågt vad gäller jämställdhet. Vad tror du det beror på?

Det handlar om gamla strukturer och föreställningar om att det är en mansdominerad bransch med ”machokultur”.

Vad ser du som de största utmaningarna för att uppnå jämställdhet inom VA-branschen?

Utmaningen är att få ut budskapet om att VA-branschen är mer än vad många tror. Det finns många olika roller och utvecklingsmöjligheter, men vi behöver få fler kvinnor att välja tekniska utbildningar och att våga ta klivet in i branschen.

Hur kan vi främja en kultur av inkludering och respekt inom VA-branschen?

Jag har alltid trivts bra i den mansdominerade branschen och har inte upplevt det som ett problem. Snarare tycker jag att det är en fördel att vara kvinna i en mansdominerad bransch eftersom jag sticker ut och folk kommer ihåg mig. Det finns fler kvinnor i branschen idag jämfört med för 15 år sedan, och jag ser en positiv utveckling.

Vi har flera samarbeten med skolor och studenter – vad vill du säga till dem som överväger att välja VA som yrkesbana?

Jag tycker absolut att man ska välja VA-branschen. Det är en bred bransch där man kan jobba med så många olika saker, och det finns enorma jobbmöjligheter. Jag tror att fler kvinnor än män är intresserade av miljö och samhällsbyggnad, men ser inte alltid VA som en del av det. Vi behöver förtydliga hur mycket branschen faktiskt kan erbjuda och visa fler alternativ för att locka in fler kvinnor så tidigt som möjligt.

Vad motiverar dig i ditt arbete?

Det som motiverar mig mest är att bygga relationer med kunderna och att känna att jag verkligen kan hjälpa dem. I en tid när många av våra kunder har brist på personal och resurser, känns det bra att kunna bidra, oavsett om det handlar om en teknisk lösning eller något annat. Vi arbetar väldigt nära våra kunder, och det är just det nära samarbetet och relationsbyggandet som motiverar mig mest, tillsammans med bra kollegor och teamwork.

Hur ser du på ledarskapets roll när det gäller att främja jämställdhet?

VA-branschen har varit ganska konservativ, men jag ser att saker och ting håller på att förändras. Det handlar om att våga tänka nytt och anpassa sig efter nya utmaningar. Kompetensutveckling, produktutveckling och nätverkande är viktigt för att driva förändringen framåt. Kommuner och energibolag kan spara mycket tid och resurser genom att samarbeta mer och dela lösningar med varandra i stället för att uppfinna egna standarder.

Om du hade möjlighet att förändra en sak i VA-branschen för att förbättra jämställdheten, vad skulle det vara?

Jag skulle vilja skapa fler nätverk för kvinnor i branschen. Det skulle kunna vara lunchträffar, föreläsningar eller utbildningar där vi pratar om allt från arbetsmiljö till tekniska detaljer som pumpstationer. Genom att stärka nätverkandet mellan kvinnor och samverka mer över kommungränserna tror jag att vi kan stärka de kvinnor som redan finns i branschen och locka fler.

Har du några förhoppningar gällande jämställdhet och hållbarhet i framtiden för VA-branschen?

Jag hoppas att vi kan fortsätta stärka jämställdheten och att fler kvinnor hittar sin plats i VA-branschen. Hållbarhet är också ett stort fokus, och jag ser fram emot att se hur branschen utvecklas på den fronten.

Vilket råd skulle du ge till unga kvinnor som överväger en karriär inom VA-branschen?

Mitt råd är att om du är osäker, ta kontakt med kvinnor i branschen och prata med dem. Prova en dag på ett företag och få inspiration. Det är en spännande och utvecklande bransch med mycket framtidspotential, och jag rekommenderar alla att söka sig hit.