Långsiktigt samarbete på norska marknaden

Uniwater-koncernen har som målsättning att vara den ledande aktören inom VA-infrastruktur Norden. Ett exempel på vår nordiska närvaro är dotterbolaget Norvatek, en ledande producent av prefabricerade pumpstationer, VA-verk och VA-tekniska lösningar, som har ett långsiktigt samarbete med Grundfos, en ledande pumpleverantör i Norge.

Norvatek och Grundfos hittar lösningar tillsammans.
I Norvatek ingår även Wåge som tillverkar kundanpassade prefabricerade pumpstationer i glasfiberarmerad polyester, vilket ger en robust och hållbar konstruktion. Både Norvatek och Wåge har funnits på norska marknaden i decennier.
– Jag har arbetat med Norvatek och Wåge sedan mitten av 90-talet. Vi har ett väldigt bra samarbete. Bakgrunden till samarbetet är att vi på Grundfos behöver en leverantör som kan möta behovet av kundanpassade, nyckelfärdiga pumpstationer både för den kommunala marknaden och för entreprenadmarknaden. Vi har ingen leverantör här i Norge som löser de krav som ställs lika bra som Norvatek, säger Rune Sesaker, säljingenjör på Grundfos i Trondheim.
Norvatek har ingen egen säljkår i Norge, utan försäljningen sker via Grundfos.
– Vi har väldigt bra dialog med medarbetarna på Grundfos. Inte minst med Rune i Trondheim. Han har stor teknisk kunskap och vet precis vad han vill ha. Vi försöker alltid tillgodose behoven. Vi har även utvecklat helt nya lösningar tillsammans, säger Nicklas Segerhav, säljare Norge hos Norvatek.

Uniwaterbolag i samarbete.
Ett vanligt önskemål från de norska kunderna är att stationerna levereras kompletta och klara att köra igång så snabbt och smidigt som möjligt.
– Där har vi hjälp av vårt systerbolag ASB som är specialister på kundanpassad VA-automation för driften av stationerna. De löser installationer av automatikskåp enligt kundspecifika tekniska önskemål och monterar allt på plats här i Töreboda, säger Nicklas.
Sedan lastas hela stationen inför frakten till Norge.
– Transporter är en utmaning för oss inom det svenska vägnätet, men det är än svårare i Norge, framförallt med tanke på alla vägtunnlar. För Norge har vi tagit fram en rektangulär lösning för överbyggnader i syfte att hålla nere bredden på lasterna. En av fördelarna med höljen i glasfiber, jämfört med tyngre material, är såklart att den är lätt och kostnadseffektiv att transportera samt att lyfta på plats, säger Nicklas.
– Sverige och Norge är lite unika med det här att ha överbyggnader på pumpstationer som skapar tempererade, väl belysta arbetsmiljöer för driftspersonalen. Arbetsmiljön blir en allt mer prioriterad fråga för våra kunder. I exempelvis Finland och Danmark behöver personalen ofta stå utomhus och lyfta pumparna, berättar Rune.

Ett exempel på samarbetsprojekt mellan Norvatek och Grundfos är denna kundspecifika pumpstation i Ågjerdet, ca 8 mil väster om Trondheim. Den levererades komplett från Norvatek och installerades före årsskiftet. Kunden, Orkland kommune, är nöjda med leveransen.

Överbyggnaden – där ventiler, el och automatik är placerade – ger driftspersonalen en bra arbetsmiljö. Här med ryggåstak, träpanel och ljusinsläpp.

Fullastat leverans från Töreboda.
Mobilkranar lyfter sumpen på plats.
Speciallösning med torruppställda pumpar på mellandäck.
Ren och fin arbetsmiljö.