2024-02-07

Lotta Stenberg ny VD för Dala Kommunalteknik

Uniwaters dotterbolag Dala Kommunalteknik i Borlänge har fått ny VD - Lotta Stenberg. Lotta tillträdde som VD den 1 februari och kommer närmast från rollen som platschef på företaget. Utöver sina snart fyra år som platschef på Dala Kommunalteknik har hon lång erfarenhet från industrin, men även en bakgrund som kock.

Lotta är väl bekant med verksamheten, då hon har jobbat som platschef på företaget sedan mars 2020. Hon kom in i verksamheten i början av covid-pandemin efter att ha kommit kontakt med tidigare VDn Niklas Bergman. Innan dess hade hon ”inte ens tänkt tanken hur flödet från avlopp till reningsverk fungerar”. VA-branschen och rollen väckte hennes intresse.

– Det känns jättekul, jag är över stolt att affärsområdeschef Martin Evertsson och koncernledningen har gett mig förtroendet. Jag ser fram emot att ingå i fler konstellationer inom koncernen, vilket kommer hjälpa Dala Kommunalteknik att växa både ekonomiskt, geografiskt och kompetensmässigt. I vardagen blir det dock ingen större förändring, arbetet i stort blir väldigt likt rollen som platschef.

Kocken som blev maskiningenjör 

Efter avslutade studier till maskiningenjör har Lotta jobbat som produktionsplanerare, produktionschef, kvalitetsansvarig, projektledare och platschef. Främst inom små och medelstora bolag inom stålindustrin, men även några år inom vattenrening till sjukhus och laboratorier. Innan dess jobbade hon som kock på några olika restauranger i Falun.

Finns det något område du brinner extra för och som du kommer satsa på?

– Utan tvekan personalen! Utan personal är vi ingenting. Det låter som en klyscha men det är helt sant. Med kompetent personal så kommer affärerna och relationerna nästan av sig själv.

VA och byggbranschen ligger lågt vad gäller jämställdhet. Vad tror du det beror på och hur kan man ändra på det? 

– Ja, hur ska vi få kvinnorna att söka sig till oss? Det är som vår 10 000-kronorsfråga. Vi måste påverka på flera håll – från lågstadiet till vuxna som redan är ute i arbetslivet. Jag berättar för mina barn och deras kompisar när jag har dem i bilen, då kan de inte smita i väg, haha. Jag försöker också nätverka i olika sammanhang och uppmärksamma att VA-branschen finns.

Martin Evertsson, affärsområdeschef för Uniwater Pumping Stations, är ansvarig för rekryteringen och mycket nöjd med att Lotta nu går in i VD-rollen.  

– Det gläder mig verkligen att ha Lotta på plats för att leda Dala Kommunalteknik framåt. Hon har en djup förståelse för verksamheten och hennes gedigna erfarenhet som ledare är oerhört värdefull för både företaget och koncernen. Dessutom är det positivt att vi nu har ytterligare en kvinna som VD, inom vår grupp. Ökad jämställdhet, både hos oss och inom VA-branschen i stort, är viktigt för vår kompetensförsörjning framåt.  

Martin Evertsson, Affärsområdeschef Uniwater Pumping Stations

Lotta efterträder Niklas Bergman, som går vidare till en ny roll inom systerbolaget Ibeco, med ansvar för Ibecos nordiska uthyrningserbjudande.

Dala Kommunalteknik
Dala Kommunalteknik AB startades 1988 och är en komplett leverantör av pumpanläggningar inom vatten och avlopp. Bolaget har sin bas i Borlänge och levererar tjänster och  produkter inom hela Sverige. Företaget ingår i Uniwater-koncernen sedan 2019.
Läs mer https://www.dalakommunalteknik.se